Pantone har utsett lila till årets färg. Lila är spännande för det är en blandning mellan varmt och kallt och det står för andlighet och mystik.

Förr bars lila av kungligheter och det var superdyrt att framställa. Nu saxar jag från Wikipedia:

”Purpur framställdes från ett sekret som i mycket liten mängd avsöndras från en körtel, hypobranchialkörteln, i purpursnäckornas mantel.”

Mantel (blötdjur), Wikipedia

Ja ni hör ju, superdyrt!

Man kan fråga sig varför Pantone valt den här färgen just i år. Kan det vara att vi har ett behov av andlighet och lyx, eller var det helt enkelt lilas tur i år? Alla trender är ju cykliska och nu är det dags för lila.

Hur använder man då den här mystiska färgen på bästa sätt?

Jag vill på en gång höja ett varningens finger – lila är inte för alla! Alltså, det är ju ingen farlig färg, men den har en tendens att sticka ut. Jag tror att det har mycket med våra skärmar att göra. En lila nyans i naturen kan vara harmonisk och lugnande, men samma nyans översatt till skärmen kan få en nästan självlysande effekt. Det gäller att vara medveten om den effekten och utnyttja den på bästa sätt.

Om syftet är att skapa en lugn hemsida är det inte lämpligt att ha lila som bakgrundsfärg. Det kan uppfattas som skrikigt och nästan giftigt på skärmen, motsatsen till det du ville uppnå. Men är syftet att skapa en sida som sticker ut och känns pulserande så är lila helt rätt. Det är bra att tänka på att lila blir poppigt och piggt på skärmen.

I verkliga livet är det vara precis tvärtom. En pudrig syrenlila på väggarna kan passa perfekt i ett sovrum. Att vila ögonen på en ljunghed kan få dig att slappna av.

Som alla färger påverkas lila av vilka färger den umgås med. Samma nyans uppfattas helt olika om den kombineras med orange som ligger längst ifrån i färgcirkeln (komplementfärg), eller med blått som är närmst. Mitt tips är att testa och titta. Man kan ha läst hur mycket färglära som helst, men det är inte relevant. Det som betyder något är vad ögonen ser. Är det vackert? Ser det ut som du vill?

Alla färger väcker känslor hos betraktaren, beroende på vilka erfarenheter och fördomar hen har med sig. Lila kan signalera lyx för vissa och andligt flum för andra. Men låt inte det hindra dig att använda en viss färg, utmana fördomarna i stället. Allt beror på utförande och sammanhang.

Nyfiken på förra årets färg?