I mer än 20 år har det internationella färginstitutet Pantone utsett årets färg. Det är mest en rolig PR-grej såklart men ofta säger ändå valet någonting om vår tid. I år har de för första gången någonsin utsett två färger till årets färg.

PANTONE 17-5104 Ultimate Gray och PANTONE 13-0647 Illuminating.

Enligt Pantone är den gula färgen en symbol för ljus och glädje medan den grå färgen står för en stabil grund. En fin kombination om du frågar mig.

Gul är den mest ljusintensiva färgen i vårt färgspektrum. Den används ofta till varningsskyltar eftersom ögat hajar till lite extra av den ljusa färgen. Det är en intensiv färg som kan pigga upp oss och göra oss på gott humör, men får vi en överdos av den kan vi uppleva stress. Gult ligger ju mitt emellan grönt och rött och kan också upplevas olika beroende på var på den skalan den befinner sig. Närmare grön blir den ettrigare och kallare, jag tycker nästan man kan känna smaken av lime, närmare rött blir den varmare, lite som eftermiddagssol.

Men vad händer då med gult om man ställer den jämte grått som i årets Pantonefärger? Grått har en fantastisk förmåga att lyfta upp andra färger och få dem att bli sitt vackraste jag. Det finns ingen färg som inte matchar med grått. Testa själv! När jag skapar grafiska profiler till mina kunder har jag nästan alltid med grått. Det är en oslagbar bas till allt.

Grått är trist tänker du kanske nu. Absolut, i för stora doser, det vet alla som bor i Göteborg. Men i kombination med andra färger är den magisk!

Som ni kanske anar tycker jag att färg är viktigt. Färg är allt annat än ytligt, den är en central budbärare för all kommunikation. En färg kan få oss att välja och att välja bort. Vår upplevelse av färg finns nedärvt i vårt dna men formas också av våra erfarenheter. Så slarva inte när det kommer till färg, kolla, testa, smaka på olika nyanser innan du benämner en nyans som ”bara” röd. Kanske är det en nyans av rosor, rost, blod eller av solmogen tomat? Det är stor skillnad.

Tillbaka till årets färger. Energi och lugn, yin och yang. Gult får stå för hopp och framtidstro, grått för stabilitet och lugn. Känns som ett logiskt val för 2021 tycker jag.