Som vanligt den här tiden på året släpper Pantone ”årets färg”, och som vanligt delar jag med mig av mina egna tankar om den samma.

Peach Fuzz

2024 går alltså i nyansen Peach Fuzz. Men vad betyder det, vad står den här färgen för?

Det första man kan konstatera är en total avsaknad av blått, här rör vi oss i den varma sidan av färgspektrat, någonstans mellan gult och rosa.

Om ordet ”snäll” har en färg så är det Peach Fuzz, och det är precis vad företaget Pantone tycker att vi behöver nu. Så här skriver de själva om årets färg:

“PANTONE 13-1023 Peach Fuzz captures our desire to nurture ourselves and others. It’s a velvety gentle peach tone whose all-embracing spirit enriches mind, body, and soul.”

Om ordet ”snäll” har en färg så är det Peach Fuzz.

Supersnällt alltså. Och visst kan världen behöva en kram just nu, en varm persikofärgad omfamning som lovar att allt kommer bli bra. En mjuk och söt inramning kanske kan få mörkret att skingras och ge oss kraft. Sorry om jag blev väldigt ostig nu, men va fan.

Hur ska du då använda
Peach Fuzz?

Som så ofta beror det på kontexten. Den här färgen är som sagt snäll och söt, på gränsen till sliskig, men är du bara medveten om det så kan det utnyttjas till något riktigt kaxigt. Jobba gärna med kontraster, det vill säga matcha inte bara med annat som är lika sött (om du inte vill förstås, inget är förbjudet).

Peach Fuzz är inte färgen du väljer när du ska ut i strid, eller göra revolution.

I naturen återfinns Peach Fuzz ofta som vackra blommor med underbar doft, ätbara frukter, duniga fågelungar och annat som vi tycker är trevligt. Snällt och sött. Här finns inga faror.
Peach Fuzz är inte färgen du väljer när du ska ut i strid, eller göra revolution.

Om jag får önska skulle jag vilja lägga till någon mer kraftfull färg till 2024 så vi inte glömmer att kämpa. Visst kan vi få trösta oss med det varma och mjuka som är Peach Fuzz, men vi behöver också samla kraft och mod för att få världen på rätt spår.

Upp till kamp för snällheten!