Det är lätt att känna sig vilsen bland alla filformat som finns idag. Vilka filformat ska man använda till tryck och vilka används på webben? Vilka filformat är fortfarande aktuella och vilka är utdaterade? Här hittar du en sammanställning av det viktigaste du behöver veta om de vanligaste filformaten för bilder och grafik.
En bra grej att ha koll på är skillnaden mellan pixel- och vektorformat. Bilder uppbyggda av pixlar är upplösningsberoende. Det betyder att om du förstorar en bild i pixelformat kommer du snart se att bilden är uppbyggd av små pixelblock. Om du däremot förstorar en bild i vektorformat kommer du inte se någon skillnad. Vektorbilder kan förstoras i all oändlighet utan att förlora kvalitet.
Pixelformat: Bilder uppbyggda av punkter
JPEG
JPEG är ett av de vanligaste formaten man stöter på. Det är en komprimeringsmetod och ett bildformat som kan användas i de flesta sammanhang. Det är också ett förstörande format. Det innebär att när man sparar en bild som JPEG försvinner en del av innehållet i originalfilen, vilket gör att filstorleken blir mindre. I vanliga fall syns ingen märkbar skillnad, men om du komprimerar hårt ser du hur kvalitén försämras. JPEG stödjer inte genomskinlighet, och är därför inte lämpad för t.ex. logotyper.
Användningsområden: Bilder utan genomskinlighet i sociala medier och på webben. Lämpar sig bäst för digitalt men går också att trycka.
PNG
PNG är också ett format som kan användas i många sammanhang. Till skillnad från JPEG är PNG-formatet icke-förstörande, det vill säga komprimerar bilder till en mindre filstorlek utan att ta bort information. PNG-bilder är dock tyngre än JPEG men inte så tunga att de inte fungerar på webben. De stödjer genomskinlighet vilket gör formatet passande för t.ex. logotyper.
Användningsområden: Bilder med genomskinlighet t.ex. när du vill ha en transparent bakgrund. Lämpar sig bäst för webb men går också att trycka.
GIF
Innan PNG fanns använde man ofta GIF istället. Man kan säga att PNG är en uppdaterad version av GIF, med skillnaden att PNG inte stödjer animation. GIF stödjer bara upp till 256 färger medan PNG kan innehålla upp till 16 miljoner färger, för att bara nämna en av fördelarna. Idag behöver man inte använda GIF till något annat än enklare animationer.
Användningsområden: Enkla animationer för webb.
RAW
Alla digitala systemkameror (och en del andra kameror) kan spara bilder i RAW-format. Många kameratillverkare har egna RAW-format och därför kan dom heta olika saker. I RAW-bilden lagras all information som fångats av sensorn, samt en del metadata. Det gör RAW till ett mycket bra format att redigera bilder i. RAW-formaten uppdateras hela tiden, därför bör man vara försiktig med att lagra bilder i RAW-format eftersom man annars riskerar att inte kunna öppna bilderna i framtiden.
Användningsområden: Redigering av bilder.
TIFF
TIFF är ett format för foton i originalkvalitet. Det är alltså ett helt oförstörande format som behåller originalbildens kvalitet. Filstorleken är väldigt stor så detta format lämpar sig inte på webben.
Användningsområden: Lagra foton utan förlorad kvalitet. Tryck i hög kvalitet.
Vektorformat: Kan förstoras i oändlighet
SVG
SVG är det vektorbaserade format som är bäst anpassat för webben. Det laddas snabbt på grund av sin lätta filstorlek och det stödjer även animation och interaktivitet.
Användningsområden: Perfekt för logotyper, ikoner, illustrationer och annan grafik på webben och i appar.
Ai
Ai är Adobe Illustrators egna format. Det är i det formatet som man ofta skapar vektorgrafik från grunden.
Användningsområden: Originalformatet för vektorgrafik. En Ai-fil kan man exportera ut till flera andra format. Formatet kan också användas i tryck.
EPS
EPS är ett daterat format men används fortfarande ibland vid tryck. Det används främst för vektorgrafik men kan också användas för pixelgrafik.
Användningsområden: Kan användas till tryck men nu för tiden används oftast PDF eller Ai istället.
Ett format som kan paketera bilder, typsnitt, länkar m.m. i en och samma fil. PDF:en komprimerar allt innehåll så att filen inte tar så mycket plats. En fördel med formatet är att alla datorer kan öppna en PDF och den kommer alltid se likadan ut på alla datorer.
Användningsområden: Standardformat för trycksaker. Kan också användas digitalt när man vill visa både text, grafik och bild i samma dokument, t.ex. i en digital broschyr.
Bubblare
WebP
WebP har utvecklats av Google som ett alternativ till JPEG och PNG. WebP finns som både förstörande, som tar 25-35% mindre plats än en JPEG, och icke-förstörande, som tar 26% mindre plats än PNG. Dessutom stöds både genomskinlighet och animation.
Man bör dock vara försiktig med att använda WebP. I nuläget stöds WebP av dom alla dom vanligaste webbläsarna, men äldre versioner kan ha problem att visa WebP-bilder. Man bör också tänka på att verktyg för bildbehandling och redigering inte alltid stödjer formatet.
Användningsområden: Kan användas för bilder och animation i de flesta webbläsare. Tänk på att verktyg för bildbehandling och redigering inte alltid stödjer formatet.
HEIC/HEIF
HEIC är ett annat alternativ till JPEG som används mestadels i Apples produkter. Det är egentligen inte ett format utan snarare en behållare för filer, själva formatet heter HEIF. Dessa behållare gör det möjligt att spara t.ex. live-bilder, som egentligen innehåller flera bilder. HEIF komprimerar bilderna till ungefär hälften av en JPEG utan att förlora kvalitet. Precis som WebP stödjer den genomskinlighet och animation, och även ljud och video.
HEIC har stor potential men en så länge finns det vissa problem med formatet. I nuläget stöds det inte av någon annan webbläsare än Safari och många program kan inte öppna dem. I Windows behöver man installera en extension för att kunna visa dem.
Användningsområden: Kan användas för lagring men i nuläget bör man konvertera HEIC till t.ex. JPEG innan man använder dem någonstans.
AVIF
AVIF är ett komprimerat bildformat utvecklat av Alliance for Open Media (AOMedia). AVIF kan producera bilder med väldigt liten filstorlek och väldigt hög bildkvalitet. Populära webbläsare som Chrome, Firefox och Safari har redan börjat stödja AVIF. Men man bör fortfarande tänka efter innan man använder det. Precis som med WebP kan inte alla program öppna formatet. Dessutom kan det finnas problem med laddningstider, främst på enheter med sämre prestanda.
Användningsområden: Kan användas för bilder och animation i dom största webbläsarna. Tänk på att verktyg för bildbehandling och redigering inte alltid stödjer formatet och att det kan orsaka längre laddningstider på vissa enheter.
Behöver du hjälp med mallar, inlägg eller innehållsstrategi?
Kontakta Sofie så löser vi det!
Ella Frödin
Ella är vår grafiska designer som jobbar med att ta fram grafiskt material för olika kanaler. Det kan vara en affisch, en animation eller en hel webbsida. Förbereder också saker inför tryck och illustrerar en del.