Rätt använd ökar en blogg din synlighet online. Varje inlägg ökar möjligheten att bli hittad via sökmotorer när framtida kunder letar svar på sina frågor eller gör research inför beslut och inköp. Det jag säger i den här texten om blogg och bloggposter gäller för all form av innehåll. Det kan gälla videor på YouTube,Slideshares (presentationer på nätet) eller podcasts.

Våra vanor på nätet ställer krav på innehåll

Med rätt innehåll från dig kommer människor närmare sitt beslut utan att du behöver använda säljargument som gör att de riskerar dra öronen åt sig. Att erbjuda ett innehåll som ökar någons kunskap inom ett område istället för att försöka övertala passar också våra vanor på nätet. Våra vägar till beslut har helt enkelt förändrats i och med att research kan göras online.

Du äger innehållet – för alltid

Att blogga är inte som att annonsera eller bedriva kampanj. En övergripande skillnad är att du äger innehållet, det tas inte ner och slutar dra till sig uppmärksamhet efter ett tag. Det ingår också i ett format där du kan kretsa kring ett ämne och ringa in det mer och mer, på ett sätt om läsaren är bekant med.

Människor vill bli utbildade, inte sålda till

Att utbilda och fördjupa sig är något som lockar. Du själv har samtidigt mycket att vinna på att ha kunder som lärt sig att ställa bra frågor och som fått hjälp att formulera sina förväntningar. Med mer kunskap om ert gemensamma område kan de lättare sätta ord på sina behov. En person som har läst på ordentligt är lättare att interagera med över tid.

Påverka nästa offertförfrågan medan den skrivs

Någon som är i färd med att skapa en kravspecifikation inför ett köp eller beslut om samarbete gör nästan alltid research på nätet. Med hjälp av din expertkunskap, fritt tillgänglig via din blogg, kommer hen skriva en bättre kravspecifikation. Det skapar också en positiv association, och ökar chansen att ni är med på listan över de få som får frågan om att offerera.

Nämnda någon kanske inte har tänkt på den viktiga miljöaspekten, eller hur komplext ett regelverk de kommer bli berörda av egentligen är? Ju tidigare i processen sådana experttips kommer med, desto bättre kommer urvalsprocessen bli. Och du får samtidigt en möjlighet att visa på kompetens och lägga en grund till förtroende.

Google gillar det som Googles användare gillar

Sakta men säkert, i takt med att den växer och breder ut sig över ämnen och frågor, blir bloggen och enskilda inlägg en resurs i din kunds ögon.

Framtida kunder hamnar där, nuvarande kunder söker sig dit. I jakt på svar, stöd, kunskap, råd eller underhållning. Och vad människor på nätet gillar att hitta, gillar sökmotorer att erbjuda. Din webbplats rankning, det vill säga hur högt en sökmotor som Google värderar innehållet på sajten jämfört med andra inom samma område, ökar i takt med att du ger fler och fler relevanta svar på sökningar inom ett område. En blogg är ett väldigt bra verktyg i din övergripande sökordsoptimering (SEO).

Det var några affärsmässiga skäl till att blogga. En minst lika god anledningar att börja är att det är roligt! Det är också lärorikt och utvecklande att sätta ord på sina kunskaper och pröva dem mot läsarnas åsikter och erfarenheter.

Men vad ska du blogga om? Vårt inlägg om vad som är bra innehåll är en hjälp på vägen.