Jag har precis avslutat ett jobb åt en kund där uppdraget var att beskriva deras ganska komplexa produkt med hjälp av (du gissar rätt) infographics – eller infografik som man säger på svenska.
För dig som inte är bekant med begreppet är det precis som det låter, en kombination av information och grafik. Man beskriver och belyser helt enkelt något som kan vara lite krångligt att ta till sig med hjälp av bilder, former och utvald information.
En infografik ska inte innehålla för mycket text, syftet är att göra komplex information lätt att förstå och ta till sig. För mig som är en typisk bildmänniska passar det utmärkt.
Det finns en massa forskning och siffror som visar att våra hjärnor har lättare att ta till sig bild än text. Inte så konstigt egentligen, de flesta av oss är programmerade så. Hand upp alla som bara läser sammanfattningen eller de mer färgglada faktarutorna i en lång artikel. Man skulle kunna säga att infografik är en genväg till kunskap, men den fungerar kanske oftare som en introduktion. När du förstått och tagit till dig sammanfattningen är steget till att vilja och kunna fördjupa dig i ämnet kortare. Tänk om läroboksförfattare skulle ta till sig detta i större grad. Att inleda ett kapitel om exempelvis franska revolutionen med en bra infografik skulle förmodligen hjälpa eleven att ta sig in i ämnet. Man får snabbt en förståelse för hela händelseförloppet och kan sätta texten man senare läser i ett sammanhang.
Sovjetunionen var flitiga när det kom till att ta fram infografik. Det var ett utmärkt sätt att få ut information (och ibland desinformation) till folket på ett enkelt sätt. Deras grafik kännetecknas ofta av en design som åter blivit på modet – dova färger i en stram och lite pampig modernistisk stil.
Vår tids infografik är snäppet modernare än på Sovjettidens. Till exempel har vi nu möjlighet att slussa vidare läsaren till mer information eller en hemsida via en call to action. Möjligheten att få läsaren att interagera är förstås bra ur försäljningssynpunkt, men har också en pedagogisk funktion eftersom de flesta lär sig lättare om man engagerar dem på något sätt.
Infografik har trendat ett tag inom content marketing, men det är inget nytt. Man skulle till och med kunna hävda att grottmålningar är en typ av infografik. De beskriver ofta ett skeende på ett föredömligt enkelt sätt med hjälp av bilder (vi jagade buffel, sedan åt vi upp den).
Några tips att tänka på:
- Använd färg. Chansen att fånga läsarens intresse ökar om du använder färg.
- Begränsa färgpaletten. Välj hellre en begränsad färgskala än att använda en allt för spretig palett, det tröttar ut läsaren.
- Skär ner på texten. Här är det bilderna som ska göra jobbet.
- Tänk på formatet. Vilken plattform använder din läsare? Om du vet att din infographic kommer läsas på mobilen behöver du anpassa innehållet så det är lätt att läsa på den plattformen. Oftast innebär det att den ska vara stående till exempel.
Annika Modigh
Annika är AD och Varumärkesstrateg på Bridget. Hon har en bakgrund inom mode och retail, men har framförallt lång erfarenhet av att visualisera och bygga starka varumärken. Annika bidrar med starkt formkunnande, strålande idéer och ett strategiskt tänkande.