Hemmakontor, digitala möten och strykbrädor istället för ståbord – vi kan det där nu. Men det som börjar märkas på riktigt är hur relationerna förändras av att vi inte kan ses på jobbet. Nu är det dags för jobbchatten att visa vad den går för. För sköter du verktyget rätt är det just där du kan vårda relationerna, rädda arbetslusten och skapa framåtrörelse i en otroligt stillasittande tid.

Att ses via skärm är bra, men att det går arbetsvecka efter arbetsvecka utan att ses i verkligheten påverkar samarbetet. Det går mycket förlorat när vi inte får till ett personligt möte, och så får det vara för nu ska vi deala med en pandemi. Det skriver vi under på, allihop. Samtidigt behöver vi deala med vår jobbsituation och hur vi ska upprätthålla gemenskap, förståelse och ett bra samarbete med våra kolleger.

Här kommer jobbchatten som en räddning.

Men hej, jag ska inte ljuga. Det är även en potentiell börda och fallgrop.

Rätt hanterad kan du och kollegerna få till riktigt bra kommunikation, snudd på normalt samtal, via en chatt. Men du kommer aldrig kunna få med tonfall, blickriktning eller röstläge. För att inte tala om chattens totala avsaknad av kroppspråk. Därför gäller det att ge sina chattkommentarer lite kärlek.

Hur uppfattas du?

Det allra, allra viktigaste är att förstå att dina ord kan läsas på olika sätt. Det här borde alla som rör sig på sociala medier ha i ryggraden, men så ser inte verkligheten ut. Om vi faktiskt förstod det, hade det inte funnits några hetsiga trådar på sociala medier där vanligtvis vänliga personer surnat till och hävt ur sig de mest obscena saker. Lika lite som du själv kan förmedla något slags kroppsspråk i dina kommentarer, lika lite kan du själv läsa av vilket humör din mottagare är på. Du kan inte rädda upp en vag kommentar med en mer bekräftande variant när du ser mottagaren osäkert slå ner sin blick.

Testa att läsa dina egna kommentarer, och andras, med olika känsla i rösten. Något så harmlöst som “bra jobbat” kan bli otroligt otrevligt om det sägs på ett syrligt sätt. Om du känner dig fundersam över något som skrivet – fråga! En neutral fråga som “hur menar du?” kan reda upp många situationer som aldrig ens hade blivit en situation om ni hade setts IRL.

Så hur uppfattas du? Blir det ofta missförstånd eller konstig stämning? Ta ett steg från tangentbordet och se över hur du formulerar dig. Städa dina meningar från onödiga värdeord och tyckande. Var ödmjuk inför att du kan både missuppfatta och missuppfattas.

Bilden visar en bit av vår random-chatt där vi pratar om allt annat än jobbrelaterade saker.

Skapa känslan av mänsklig värme digitalt

För att uppnå en god kommunikation som inte bara är korrekt utan också kan bidra med lite mänsklig värme finns det några punkter att tänka på.

  • Spara inte på uppmuntran.
    Din kollega skriver att offerten är skickad till kund. Du svarar “ok”. Men det du egentligen menar var “ok, bra jobbat. Din sista korrekturläsning gjorde verkligen skillnad. Det här känns lovande, hoppas de återkommer snabbt”. Men allt det där läser inte en enda vettig människa in i ett kort “ok”. Bjussa på lite uppmuntran, skriv att det är kul och känns lovande om det är så det känns.
  • Svara snabbt
    Svara på frågor, även om du inte måste. En fråga som “har vi ett inlogg till hästsport.nu?” är lätt att strunta i om du inte vet något om inlogget. Hade frågan ställts i kontorslandskapet hade du troligtvis tittat på frågeställaren och sagt nä, tyvärr. Gör likadant i chatten. Annars känns det som att man ställer frågor ut i tomma intet. Deppig känsla.
  • Rätt konversation på rätt plats
    Använd olika kanaler för olika ämnen/kunder/områden. Annars blir det bara en rörig massa av olika kommentarer.
  • Ha en kul kanal!
    Viktigt viktigt. Ha en kanal för skojiga, inte jobbrelaterade saker. Om du är på en stor arbetsplats kanske det är en liten privat kanal med dina tre närmsta kolleger, är du på ett mindre kan kanalen vara gemensam. Där kan ni posta trams och tänkvärt, högt och lågt, allt sånt där som ni skulle pratat om på kafferasten. Det är viktigt för gemenskapen. Och för livslusten såhär i december.
  • Ha avsatt fikatid
    Det kan bli stressigt med en chatt som plingar i tid och otid (stäng av ljud, styr antalet notiser!), speciellt om du har mycket att göra. Därför är det bra att ha en stående mötestid för fikasnack. Kanske har du ett gäng som du brukar ta en kaffe vid 14 med? Ha ett gruppmöte med dem. Det är ju just gemenskapen som vi är ute efter här.

På vårt fikamöte har vi till exempel lucköppning med adventskalendern från podden Flashback forever (se bild ). Det passar kanske inte alla arbetsplatser, men kul är det.

Oavsett vilka lustigheter eller aktiviteter som passar din arbetsplats är det viktigt att tillsammans skapa en känsla av samhörighet på distans.

2020 har varit ett år med speciella omständigheter. Förhoppningsvis ändras det väldigt snart. Men det är lätt hänt att tappa framåtrörelsen som finns på en arbetsplats när man bara arbetar med det mest nödvändiga. Efter ett tag har arbetsplatsen tappat fart. Inte konstigt – men tråkigt i längden för dig som jobbar där. En stillastående arbetsplats innebär sällan nya, inspirerande utmaningar. För att bibehålla relationerna, samarbetet och kreativiteten som föder nya idéer finns ingen enkel lösning. Det är många bäckar små som gäller. Lite här, lite där. Så ge jobbchatten lite extra uppmärksamhet så håller vi ut tills vi kan hänga tillsammans vid kaffeautomaten igen.

Tips:

  • På tal om kaffeautomaten, det finns en lösning till er som saknar att “stöta på kollegorna” på kontoret. Familjen som också är en byrå har tagit fram en Slack-app som hjälper till med just detta, fast hemifrån. Klicka här för att läsa mer.
  • För att inte glömma dig som inte har möjlighet att chatta med kollegor eller ha oplanerade möten. Kanske har ni olika arbetstider eller fullspäckade scheman. Familjen har även tagit fram en fantastisk lösning för att minska känslan av ensamhet. Klicka här för att ljudmässigt omvandla hemmet till ett kontor.