Vi har tidigare skrivit om säker fillagring i molnet och säker uppkoppling med VPN. Den gemensamma nämnaren, IT-säkerhet, är ett dagsaktuellt ämne i och med helgens internationella cyberattack. Som komplement till tidigare inlägg ger vi här en mindre virusredogörelse.
Helgens cyberattack eller virusangrepp – som kallas Wannacry – var ett s.k. ransomware-virus. Ett virus som låser datorn eller utvalda filer fram till dess att användaren betalar en lösensumma. De negativa konsekvenserna för företag är uppenbara. Följderna kan bli stora kostnader och organisationer löper risken att förlora viktig information.
Det går tyvärr inte skydda sig fullt ut mot viruset som sprider sig till anslutna nätverksdiskar eller molntjänster. Men det finns ett antal åtgärder som försvårar för angriparen, och lindrar konsekvenserna om illviljan ändå är framme. Här följer fem praktiska tips:
Öka medvetenheten hos anställda
Ta fram eller uppdatera policys som ger riktlinjer till anställda över hur användningen av data och nätverk ska ske. Informera personalen om aktuella virushot och potentiella risker. Genom att öka medvetenheten hos de anställda känner sig alla delansvariga för att skydda känslig information.
Filtrera inkommande e-post
De flesta virus sprids via mail. Användaren öppnar ett mail och klickar på en okänd länk som laddar ner en skadlig fil på datorn. För att undvika detta, bör du filtrera bort misstänksamma e-mail direkt. Den vanligaste leveransen av virus kommer förklädda som .exe filer och en enkel åtgärd är att filtrera bort denna typ av inkommande mail i programmets inställningar.
Ta backup på filer
Större företag säkerhetskopierar i regel, men även små- och mellanstora organisationer som inte är i IT-branschen bör skapa rutiner för att göra backuper, t.ex. en gång per natt. Om du har säkerhetskopior kan du systemåterställa datorer och nätverk och få tillbaka det som annars hade gått förlorat.
Ladda inte ner filer från okända webbsidor
Var alltid sunt kritisk när du surfar på webben, ladda inte ner material från en hemsida som du inte känner till. Ser hemsidan misstänkt ut? Kontrollera att du är inne på rätt URL. Vissa hackers skapar fejkade hemsidor som är snarlika originalen, men innehåller virus.
Installera antivirusprogram och systemuppdateringar
Alla bör ha ett antivirusskydd installerat på datorn. Det finns många recensioner på nätet och det tar inte många minuter att hitta ett som passar dig. Om du kulle byta program i framtiden är det viktigt att komma ihåg och ta bort det tidigare antivirusprogrammet. Har du två olika antivirusprogram på samma dator finns det nämligen risk att de blockerar varandra.
När kryphål i operativsystem eller nya virus/malware upptäcks är antivirusprogramstillverkare och operativsystemsditon ofta relativt snabba att skicka ut uppdateringar. Användare är sällan lika snabba med att installera dessa. Gör det, de skyddar mot attacker och säkerhetsproblem.
Vi hoppas att du inte blev drabbad av helgens attack, och framöver – kom ihåg att surfa säkert!
Alexander Evjenth
Alexander Evjenth är tidigare medarbetare på Bridget. Innan dess jobbade han med rekrytering och numera gör han andra coola grejer hos Zooma.