Om du har en hemsida byggd i Wordpress har du sett dem. De röda notifikationerna på startsidan som ropar att det är dags att uppdatera. Det är aldrig särskilt tydligt vad uppdateringen innebär, men notifikationerna är alarmerande och vägrar försvinna innan du genomfört uppdateringen. Och de där röda notifikationerna har rätt – du bör verkligen hålla din sajt uppdaterad.

Wordpress är ett av världens mest populära och använda CMS, med otaliga möjligheter till utbyggnad och anpassning, men det innebär även att systemet ständigt utsätts för prövningar. Därför kommer det uppdateringar av plug-in, teman, stödfunktioner och själva Wordpresskärnan i en stadig takt. För att inte utsätta din hemsida för onödiga säkerhetsrisker ska du se till att hålla den uppdaterad. Dessutom kommer sidan att fungera bättre och hålla längre – men det gäller ändå att veta vad man gör när uppdateringarna ska implementeras. Annars kan det gå snett.

Säkerställ en backup innan du uppdaterar

Första steget innan ett uppdaterings-race, oavsett om det är stort eller litet, är att säkerställa att du har en aktuell backup. Det innebär att om din webbplats kraschar, eller om något element på hemsida går sönder efter en uppdatering, så har du en version som går att återställa.

Automatiska eller manuella uppdateringar?

Wordpress föreslår ofta att du kan sätta på automatiska uppdateringar. Fördelen med det är att du slipper alla påminnelser om att du borde uppdatera, och de där uppdateringarna blir dessutom genomförda.

Nackdelen är att du inte har kontroll

Med manuella uppdateringar kan du ta en uppdatering i taget, kontrollera sajten före och efter och försäkra dig om att allt fungerar som det ska. Du kan läsa på och vara extra vaksam vid vissa uppdateringar som fått sämre omdömen av andra wordpressanvändare på nätet. Du kan även hålla dig ajour med vilka av dina plugins som faktiskt är aktuella. Är de gamla och har slutat att uppdateras är det bäst att byta ut dem mot något nytt och motsvarande, som kan följa med i hemsidans utveckling.

Rätt ordning och kontroll för smidiga uppdateringar

Hemsidan bör uppdateras i rätt ordning. Börja med plugins, sedan teman och avsluta med wordpresskärnan. Annars kan det bli krockar på vägen. Det är även viktigt att du kontrollerar i olika webbläsare och på olika enheter. Rensa ditt lokala cacheminne så att webbläsaren inte visar upp en tidigare version av sajten. Du kan även titta på sajten i inkognito-läge för att få en ”ren” bild av hur sidan faktiskt ser ut. Om du har en tjänst som cachar och snabbar upp sidan eller distribuerar den på CDN (content delivery network) kan även de versionerna behöva rensas innan uppdateringarna får fullt genomslag.

Strunta inte i din sajt – ta hjälp istället

Det kan vara lockande att strunta i uppdateringarna, för helt ärligt så händer det oftast inte så mycket om man struntar i dem ett tag. Men det är en hal is att ge sig ut på. Problemen syns inte till en början, men helt plötsligt står du där med en trasig sajt – eller, betydligt värre, en hackad webbsida.

Vill du ha hjälp att ta hand om din webbplats? Vi gör det gärna åt dig. Med vårt supportavtal kan du vara trygg med att vi tar hand om din hemsida, och du kan lugnt strunta i alla notifieringar om allt du borde lösa på din dashboard. Vi går igenom din hemsida regelbundet, genomför uppdateringarna kontrollerat och säger till om det är några framtida förändringar du behöver vara medveten om.