Årets färg enligt färginstitutet Pantone heter Viva Magenta. En färg som enligt Pantone står för hopp och optimism, men också representerar den okonventionella tid vi lever i.

Magenta är en spännande färg. Den återfinns i naturen, men den har också en stark närvaro i vår digitala och fabricerade värld. Den kan upplevas artificiell och vi är ganska vana vid att se magenta på våra skärmar. Men ta det lite lugnt med den här färgen! Den är oerhört kraftfull och tröttar snabbt ut ögat, särskilt på skärmen. Magenta gör sig bäst i detaljerna snarare än på de stora ytorna.

Magenta finns inte!

Ta in det här – magenta har ingen egen våglängd i vårt färgspektrum! Det är alltså en färg som vi inte borde se, men vår hjärna hittar på den för att kunna överbrygga glappet mellan rött och lila. Tänk på en regnbåge så fattar du, där har du ditt färgspektrum. Det börjar med lila och slutar med rött, men magenta finns inte.

När den här färgen dyker upp irl, då tittar vi. Det är själva grejen med magenta. Man måste titta. Det är med andra ord inte en färg du bör ha på dig om du vill gå obemärkt förbi. Magenta är extravagant, oblyg och en aning krävande. Lite som en extrovert faster som gör entré sist på festen med för mycket parfym och skramlande smycken. Alltså oerhört härlig om du frågar mig.

Kanske är det detta Pantone vill förmedla med årets färg. Att i en tid av krig, lågkonjunktur och klimatkris gäller det att rycka upp sig! Ta på dig klackarna och parfymen och ta tag i livet. Låt oss likt magenta sprida glädje, värme och hopp när världen känns grå.