Nu har du en anledning (eller ursäkt) att byta taktik.
Forskning vid Högskolan i Skövde visar att riktigt omständliga lösenord inte alls är nyckeln till säkra konton. Att du anstränger dig för att skriva långa, obegripliga lösenord med stora och små bokstäver om vartannat – och glöm för gud skull inte siffror och specialtecken – gör det bara marginellt svårare för en dator att knäcka. Men de blir väldigt mycket svårare för dig att minnas, och då är risken större att du förlitar dig på ett system (namnet på barndomens hund + årets år) eller skriver ner ditt lösenord.
Den stjälpande hjälpen
Jag har jättepraktiska program (ja, fler än ett) installerade på min dator för att komma ihåg alla lösenord. De hjälper mig att generera nya också när mailen orimligt ofta tycker att jag ska uppdatera eländet. Skönt.
Men så helt plötsligt har något hänt och jag måste logga in på lösenordsprogrammet igen. Hur har de tänkt att det ska det gå till? Inte har jag lagt den där orimliga raden av tecken på minnet. Nä du, då sluter jag ögonen, djupandas och vrålar tyst inombords FÖR H?7v_T3!.
Privat Personligt Praktiskt Provocerande
Den nya forskningen visar alltså att vi kan slippa det ständigt återkommande lösenordskrånglet.
Forskarna bakom studien rekommenderar fortfarande att lösenorden ska vara långa. Runt fyra ord åtminstone.
I övrigt ska lösenorden följa modellen 4P. De ska vara Privata, Personliga och Praktiska. De ska alltså vara något du håller för sig själv, de ska betyda någonting för dig och de ska inte vara onödigt tillkrånglade.
Och slutligen, de ska vara Provocerande. Lösenordet ska vara snuskigt, vara lite väl konstigt, innehålla fula ord eller något annat som får dig att rodna när du fyller i det. Du ska inte vilja berätta, eller erkänna, för någon vad du har för lösenord. Du ska vilja hänga lite över tangentbordet när du fyller i det så att kollegan inte råkar se över axeln på dig.
Ju skämmigare desto säkrare
Det här sätter igång tankar. Vilket lösenord får mig att rycka i skämskudden? Vad ska mitt provocerande lösenord bli? Välj nu inte *könsord*123, unna dig något mer raffinerat som kommer få dig att le i mjugg när du loggar in för att rapportera tid eller läsa dina mail.
Om någon skulle ifrågasätta ditt val kan du hänvisa till faktiskt forskning och vetenskapliga belägg. Men ingen kommer att ifrågasätta lösenordet – för ingen kommer, någonsin, få reda på vad det är.
Maria Petersson Jonson
Maria är vår copy och webbutvecklare med bakgrund som journalist och radioproducent. Hon har bland annat rattat P3, jobbat på GP och marknadsfört för Göteborgs Stadsteater.