Annika är ny AD på Bridget sedan ett par veckor. Hon har jobbat inhouse med e-handel inom mode och retail, men har också erfarenhet av reklambyrå och frilans. Annika bidrar med starkt formkunnande, strålande idéer och är särskilt vass på varumärkesstrategier. Nu låter det här kanske som saxat rakt ur Annikas ansökan, så varför inte följa upp med lite typiska rekryteringsfrågor?

Enligt Lovisa Ehrenborg, den HR- och rekryteringskonsult vi anlitar och rekommenderar, är det här frågor som gärna ska undvikas på anställningsintervjuer. Hon förklarar också varför.

Vilken är din främsta styrka/svaghet?

Lovisas kommentar:

Styrkor och svagheter är ganska irrelevant att fråga om, viktigare är att kartlägga tydliga karaktärsdrag. De blir ändå till styrkor och svagheter beroende på i vilken kontext du sätter dem. Snabbhet kan ju bli slarvighet, noggrannhet omständlighet och så vidare.

Annikas svar:

Min främsta styrka (får man bara ha en, jag har jättemånga?) är min inlevelseförmåga. Den gör att jag kan sätta mig in i projekt snabbt och att jag fattar vad som kommer funka för en målgrupp till exempel.

En svaghet är väl att jag ofta är rörig i huvudet. Det är en jävla röra helt enkelt.

Hur stresstålig är du?

Lovisa:

Ingen gillar mycket stress, men alla kommer försöka mörka det om man tror rätt svar är att vara stresstålig.

Annika:

Medel. Jag älskar inte stress och jag är sjukt otålig, men jag ballar heller inte ur.

Berätta lite om dig själv

Lovisa:

Alltför bred och ospecificerad fråga, sådana kan leda till en lång och seg start på en intervju. Bättre i så fall något i stil med: ”dra din resa under fem minuter, förklara för mig de val du gjort och varför”.

Annika:

Jag gillar nästan all mat utom grapefrukt och rå lök. Fest är kul tycker jag, men även att pussla och lyssna på P1. Jag har ett behov av ordning och att få vara där det är vackert, kan till exempel inte förstå människor som kan sitta med bara en kall taklampa tänd.

Om jag ska fungera måste jag börja min dag med en kopp kaffe och Candy Crush. Den ritualen har pågått i många år och den kompromissar jag inte med.

Varmt välkommen Annika!  Du gör redan stordåd hos oss.