Google analytics är ett mastodont statistikverktyg. Det kan kännas riktigt tungt att läsa om hur det fungerar. Men med sin mastodont-het, om man kan säga så? Ger det oss så otroligt mycket värde. Som när du först provat det inte kommer vilja arbeta utan – iallafall om du driver en webbplats.
Svårigheten med digital kommunikation är att du inte ser vem som mottar informationen på andra sidan skärmen. I traditionella kanaler och fysiska butiker kan du enklare identifiera din kund och dennes beteende. Men hur gör du det på din webbplats?
Google analytics tillhandahåller webbstatistik och lägger fokus på vem besökaren är och hur den upplever webbplatsen. När du använder Google analytics kan du följa besökarens väg och med det granska varenda litet digitala fotsteg den tar. Informationen som Google analytics samlar in åt dig kan du sedan använda som underlag när du tar fram åtgärder och förbättrar din webbplats. Det hjälper inte bara dig att utveckla webbplatsen i rätt riktning utan främjar att dina besökare får en bra användarupplevelse och ökar chanserna att de återkommer.
Statistiken kan ge oss tidigare och på-sekunden-ny statistik, vilket är ett stort övertag som den digitala kommunikationen har över den traditionella. Du kan även koppla dina andra digitala kanaler till Google analytics, som till exempel Facebook, Instagram eller en blogg.
Vilken data samlas in?
För att överhuvudtaget få samla in data om ett besök på webbplatsen behöver besökaren acceptera cookies. Om och när besökaren accepterar cookies får du tillgång till statistik fotspår bestående av mätetal och dimensioner.
Dimensioner
Dimensioner består av information om varje enskilt besök/enhet på webbplatsen. Vi delar upp besökaren i flera olika delar för att lära känna den på djupet. För att visualisera dimensioner kan du föreställa dig att varje besökare är en tårta. Tårtan består av flera lager, marsipanen kan vara könet på besökaren, grädden är vilket land besökaren befinner sig i och sylten kan vara vilken typ av enhet som besökaren använder.
Dimensioner är alltså demografisk, geografisk och teknisk information om besökaren/enheten.
Mätetal
Mätetal är allting du vill mäta på din webbplats. Du kan exempelvis mäta hur länge besökaren är aktiv på webbplatsen, hur många sidor som besökaren visar under sitt besök, hur många av besökarna som återkommer, hur många som lämnar webbplatsen eller vilka tider och datum som besökarna är mest aktiva på och mycket mer.
Du ser i webbstatistiken att du har en väldigt hög avvisningsfrekvens, alltså att det är många som lämnar webbplatsen utan att navigera vidare. Genom att granska tårtans sylt som symboliserar vilken enhet besökaren använder ser du att det är mobilanvändare som står för majoriteten av all avvisningsfrekvens. Då vet du att någonting förmodligen inte fungerar på mobilversionen och kan nu ta fram åtgärder för att förbättra det.
Analysera statistiken
Mät dina mål
I Google analytics finns det hundratals mätetal som kan analyseras. Du behöver därför veta vad du vill analysera och vad syftet med det är. Du behöver fråga digsjälv vad du vill att besökaren ska göra på webbplatsen. Efter det kan du sätta upp mål i mätetal för att följa upp dem. Ett mål kan exempelvis vara att besökarna ska registrera sig för ditt nya spännande nyhetsbrev. Google analytics kan efter det visa dig hur många som har registretat sig. Webbstatistiken visar till och med vilken typ av tårta som registrerade sig och på så vis lär du även lära känna din potentiella målgrupp bättre.
Identifiera din kund
Webbstatistiken identifierar din typiska besökare. Det är väldigt viktigt att veta vilken typ av person eller tårta som mottar informationen och som faktiskt är intresserad av dina produkter eller tjänster. Det hjälper dig i hur du ska kommunicera på webbplatsen. Du kanske tror att alla tårtor som besöker webbplatsen är svenskar men webbstatistiken visar att hälften är tyska tårtor. Då behöver du nog lägga till tyska som ett alternativt språk och ta fram fler leveransalternativ. Att de tyska tårtorna inte förstod informationen på webbplatsen eller visste hur produkten skulle levereras kanske i sin tur orsakade en låg konverteringsgrad.
Förhindra problem
Vi kan alltså identifiera problem och svårigheter på webbplatsen med hjälp av Google analytics. Det kan vara svårigheter som besökarna upplever som vi annars inte upptäcker förrns en lång tid senare. Att upptäcka problemen i tid och att vara noggranna med att analysera statistiken kommer du långt med.
Tänk nu att du går till ett bageri och köper en tårtbit. Detta bageriet påstår sig baka de bästa tårtorna i stan. Men när du ska sätta dig på stolen ramlar den ihop och går sönder. Oavsett hur god din tårta var har du fortfarande en dålig upplevelse av stunden på bageriet. Du kommer förmodligen berätta för din omgivning hur dålig kvalité det var på stolen, hur du skämdes inför de andra gästerna och hur ont du har av hjärnskakningen som du fick. Om bageriet sett till att ha fungerande stolar hade du förmodligen rekommenderat din omgivning att gå dit, eftersom din upplevelse då inte blivit så kass. Om du analyserar svårigheter på webbplatsen och förebygger dem kommer förmodligen fler användare få en bra upplevelse, rekommendera den och återkomma.
Google analytics 4
Visste du att Google analytics 4 är här? Liksom varje ny programuppdatering kan även Google analytics nya generation innebära en del förändringar för dig som redan är en aktiv användare. För att läsa mer om det klicka här.
Vill du lära dig mer om digital marknadsföring?
Vi har fler tips på hur du arbetar med- och förbättrar din digitala närvaro, här kan du läsa våra tidigare inlägg.
Sökmotorsoptimering
Sökmotorsmarknadsföring
Om du vill lära dig mer om just Google analytics finns det flera kostnadsfria online kurser hos Google, kurserna hittar du här.