Dynamisk webb och CMS

Idag är många företags webbplatser byggda i Drupal, Joomla eller Wordpress. De är exempel på CMS, Content Management System.

Alternativen för företag vars behov växer är enterprise CMS (t.ex. svenska Episerver) som erbjuder funktionalitet som angränsar till affärssystem, men till en betydligt högre kostnad.

En CMS levererar dynamisk webb, där sidor genereras på nytt vid varje ny besökare. CMSen är i grunden en webbserverapplikation som hämtar innehåll från databaser och sätter ihop sidor.

Illustration: många processer för att visa en webbsida

Fördelen med en CMS – ett enhetligt system för all webb – har på senare år blivit en av de stora nackdelarna i takt med att webbens verktyg har mognat. En dynamisk webb är också alltid långsammare och medför avsevärda säkerhetsrisker. Det är helt enkelt många fler kockar (anrop) inblandade i soppan som ska bli en enkel webbsida för besökare.

Dessutom har flera uppmärksammade dataintrång de senaste åren baserat sig helt eller delvis på svagheter i CMSer. Som användare av en CMS måste man hela tiden se till att systemet är uppdaterat.

Headless CMS och statisk webb

Allt fler företag väljer därför statisk webb idag. Fördelarna är solid säkerhet, snabb webb, mer flexibilitet och lägre utvecklingskostnader. Med en statisk webb levererar webbservern enbart lagrade html-filer. Det finns inget behov av att köra kod på servern för att servera en sida.

Dynamisk kontra statisk webb

Det finns en imponerande mängd kraftfull mjukvara för att generera statisk webb från teman (s.k. ”static site generator”). De bästa verktygen är dessutom open-source och medför låga eller inga licenskostnader.

Företag som väljer statisk webb skapar som regel fortfarande sitt innehåll i ett online-gränssnitt. Dessa system brukar kallas ”headless CMS”. Allt innehåll skapas och samlas på ett ställe, varifrån det sedan trycks ut till en static site generator och blir statisk webb. På ett par sekunder har en helt ny och uppdaterad site byggts upp.

I en headless CMS genereras html-filen för till exempel ett blogginlägg bara en gång. Till skillnad från en CMS där html-filen genereras varje gång blogginlägget får en besökare.

Fördelar med statisk webb: lägre utvecklingskostnader och ökad flexibilitet

Många som valt en CMS-lösning är nedlåsta till en plattform, ett språk och en lösning. Med exempelvis Drupal som plattform behövs Drupal-lösningar för alla framtida behov. Istället för att söka efter de bästa utvecklarna så tvingas ni söka enbart bland Drupal-utvecklare. För Wordpress är en site aldrig säkrare än det billiga plugin man använder, och för att utveckla egna lösningar krävs PHP-kunskaper. Med Enterprise CMS förvärras ofta den här situationen ytterligare. Vidareutveckling och speciallösningar medför omfattande kostnader.

Headless CMS är den snabbaste, billigaste och säkraste lösningen på problemet att leverera innehåll till sina användare. Jämte den statiska webben kan man sedan leverera webbapplikationer som utför begränsade funktioner, eller betydligt större applikationer. All webbupplevelse kan enkelt ges en enhetlig design eftersom det i slutändan bara handlar om html, css, och javascript för användaren. Språk som många behärskar.

Exempel på headless CMS

Enklare för dig som beställare:

  1. Välj en formgivare för er webb som kan form och som ni litar på
  2. Välj kompetenta utvecklare för att bygga er statiska webb
  3. Välj prisvärda utvecklare för att lösa specifika problem med webbappar

Eller, välj en byrå som är duktig på alla tre!