Känns det som att det är dags att förnya varumärket? Måste man slänga ut allt och börja om från början då? Nej, ta det lugnt! Du kanske sitter på ett riktigt solitt varumärke som bara behöver ny finish med varsam hand.

Det är något som skaver

Det är viktigt att ett varumärke följer med sin tid. Det är naturligt att språk och värderingar förnyas med åren – och tur är väl det. Till exempel är det ingen (nästan) ingen sysslar med ”sälj grej med tjej” längre, och reklamkampanjer uppmanar inte folk att börja röka för att det är fräscht. Vissa budskap är bara att kasta och tacka forskningen för att utvecklingen gå framåt.

På en mer vardaglig nivå gäller det märka när ens kommunikation inte längre når ut – och förstå varför. Är det målgruppen, köpresan, produkterna – eller kanske loggan som behöver analyseras?

Reklamkampanjer uppmanar inte folk att börja röka för att det är fräscht.Vissa budskap är bara att kasta och tacka forskningen för att utvecklingen gå framåt.

Vi på Bridget blir ofta kontaktade av våra kunder när det är dags att förnya varumärket. Ofta finns en längtan efter att modernisera. Det är något som skaver; det funkar inte riktigt i digitala kanaler och man når inte ut på det sätt man önskar. Här kan vi hjälpa till.

För oss är det en spännande fas i en varumärkesresa. Vi får en chans att genomlysa allt från färger till budskap och se till att det fungerar i en digital värld. Ibland innebär det en totalrenovering av hela identiteten, men inte alltid.

Vissa varumärken håller över tid och det är en enorm styrka om man kan bevara och bygga på det som är riktigt bra. Det finns otaliga exempel på varumärken som sett i stort sett likadana ut från start och ändå lyckas känna relevanta. Giganter som Coca Cola och IKEA har bara förändrats marginellt, och givetvis gäller samma sak för vissa mindre kända företag också. Ett sådant varumärke ska vi kreatörer behandla med varsamhet. Där kanske det räcker med små justeringar för att man ska se varumärket med nya ögon.

KranEl – samma logga sedan 1978

Ett annat utmärkt exempel på ett varumärke som har hållit över tid är vår kund KranEl. De har funnits sedan 1978 med samma symbol och gröna färg genom åren. Framför allt har de haft samma stabila verksamhet hela tiden och det märks på alla trogna kunder.

När vi fick uppdraget att se över och modernisera varumärket valde vi att behålla logotyp och färg, och i stället förhöja och lyfta fram det som redan fanns. Vi förtydligade deras formspråk och anpassade det till dagens kanaler utan att tappa den ursprungliga känslan.

Arbetet med KranEl är ett typexempel på hur ett rebranding-uppdrag se ut. Hur mycket eller lite man gör om beror på utgånglsäget. Ett etablerat och väl omhändertaget varumärke är något du tjänar på i längden. Det utstrålar trygghet och stabilitet och det i sin tur ger dig större möjligheter att vinna kundernas förtroende.

En genomarbetad identitet kännetecknas av att den håller över tid och då blir vår uppgift att förfina och anpassa, snarare än att riva upp och göra om helt. Motsatsen till slit-och-släng helt enkelt.