Om du vill att dina trycksaker ska se snygga och professionella ut finns många saker att ta hänsyn till. Bara för att något ser bra ut på skärmen betyder det inte att det kommer se bra ut på pappret, vepan eller tygkassen som du trycker på. Här är några av dom viktigaste sakerna att tänka på innan du skickar något på tryck.
Programvara
Det absolut vanligaste programmet för att göra ut trycksaker är InDesign. I InDesign är det lätt att lägga till utfall, rätt typ av färg, hålla koll på bildupplösningen och exportera en tryckbar fil med rätt inställningar. Låter det krångligt? Läs vidare!
Utfall
När man vill att färgen eller bilderna på en trycksak ska gå ända ut i kanterna behöver man lägga till ett så kallat utfall. Det går nämligen inte att trycka ända ut i kanterna på ett papper. Istället måste man lägga till ungefär 3-5mm extra utanför den storleken den färdiga produkten ska bli. När man lagt till utfall i InDesign syns en röd ruta runt sidan. Allt som du vill ska gå ända ut i kanterna drar du nu ut till den röda markeringen. Området mellan den röda rutan och kanten av sidan kommer nu skäras bort i slutprodukten.
Färger
Den allra vanligaste färgtypen för trycksaker är CMYK. CMYK står för Cyan, Magenta, Yellow och Key (Svart), som är dom primära färgerna som används i det här färgsystemet. Dom kan i sin tur blandas för att bilda nästan 70% av de färger en människa kan uppfatta. Det är dock viktigt att tänka på att CMYK inte kan återge alla färger du kan se på en skärm, eftersom skärmar använder färgsystemet RGB som är mycket mer omfattande. Om du till exempel vill trycka en lysande reflex-gul kommer du inte att lyckas med CMYK. Då är det bättre att använda en PMS-färg, även kallad Pantone-färg. Pantone har flera tusen färdigblandade färger att välja på, dock innebär det en högre kostnad än tryck med CMYK.
Upplösning
Om din trycksak innehåller ett pixelbaserat objekt, tex en bild, måste du ha koll på upplösningen. Upplösning handlar om antal pixlar bilden per tum. Det kan verka lite krångligt, men i InDesign är det egentligen bara en sak du behöver ha koll på, nämligen Effektivt värde för ppi. Generellt brukar man säga att värdet på ppi ska vara minst 300, men detta gäller bara trycksaker som är menade att ses på nära håll. En produkt som ska ses på lite längre avstånd, tex en rollup, behöver bara ca 150ppi. Ju längre avstånd desto lägre upplösning krävs alltså.
Export
När allting ser ut som det ska är det dags att exportera ut filen till en slutgiltig tryckfil, oftast en PDF. När du exporterar i InDesign får du upp en ruta med massor av inställningar. Oftast är det enda du behöver göra att kontrollera så du har rätt utfall under “Märken och utfall”, och att du väljer rätt färgprofil under “Utdata>Färg”. Kolla med ditt tryckeri om du är osäker på vilken profil du ska använda.
Nu har du en färdig tryckfil att skicka till tryckeriet. Om filen är för tung för att skickas på mail kan du använda en filöverföringstjänst som till exempel WeTransfer. Kom ihåg att du alltid kan be tryckeriet om ett provtryck för att säkerställa att allt ser ut som du tänkt!
Ella Frödin
Ella är vår grafiska designer som jobbar med att ta fram grafiskt material för olika kanaler. Det kan vara en affisch, en animation eller en hel webbsida. Förbereder också saker inför tryck och illustrerar en del.