På distansmötesfronten är det ett fåtal stora aktörer som visar musklerna just nu. Jag läste i förra veckan den här långa Twitter-tråden från Slacks VD Stewen Butterfield. Butterfield berättar om Corona-krisens första omtumlande veckor från deras perspektiv.
My day job (also: night job) is CEO of Slack, a publicly traded company with investors to whom I am a fiduciary, 110k+ paying customers of all sizes, and thousands of employees I care about very, very much. The last few weeks have been 🤯😳😢 Here’s what it's been like. [Thread]
— Stewart Butterfield (@stewart) March 26, 2020
Slack kan nu integreras med Zoom och Microsoft Teams, som är de två stora tongivande plattformarna i mina flöden. Alla plattformar har problem, eller upp- och nedsidor. Avvägningar behöver göras och det får konsekvenser. Teams upplevs som lite rörigt och ”stort” av många. Och det går bara att föreställa sig de plötsliga förändringar i påfrestning för leverantörerna när hela samhällen ställer om.
Säkerhet och integritet är uppseglande problem som vi bara börjat nosa på när det gäller vår omställning till digitalt medierade möten. Hittills har vi nåtts av nyheter om säkerhetshål och bakdörrar i Zoom, arbetsgivare som spionerar på anställda, ovälkomna gäster i möten (kallas även Zoom-bombing) och så vidare.
Men de här plattformarna har också två andra baksidor – de kräver installation och registrering och är sällan gratis. Dessutom innebär de ofta en tekniktröskel för de som är ovana vid kommunikationsverktyg.
Meet Jitsi
Med den här bakgrunden vill jag tipsa om ett fritt verktyg, med öppen källkod och låg tröskel: Jitsi Meet.
Jag har själv testat verktyget tillsammans med en äldre släkting, som är 82 år och nyss börjat använda en några år gammal iPad. Det fungerar, vi kan nu ses över video. Jag behöver bara ringa upp på vanliga telefonen först och be hen ta fram sin iPad.
Jitsi kräver inte något login eller konto och det går att köra direkt i webbläsaren (även om appen funkar fint på telefon och surfplatta). Ingen reklam, ingen krånglig installation eller registrering.
Att man inte registrerar ett konto bygger på att man istället skapar ett rum med ett unikt namn. Namnet sprider man sedan i en annan kanal eller i en mötesbokning.
Alla plattformar har nackdelar, som sagt. Det finns förstås en risk för rumskapningar även här, att någon chansar eller snokar reda på ditt rumsnamn och kliver in och sabbar samtalet. Av förklarliga skäl lämpar sig verktyget kanske inte heller så bra för undervisningssituationer eller andra sammanhang där deltagare behöver ha olika rättigheter eller liknande.
Men för workshops och snabba videomöten är det lysande! Och för att kunna videosamtala med släktingar som inte hanterar Hangouts, Whatsapp eller Facetime.
Du kan ladda ner eller använda Jitsi direkt på https://jitsi.org/. Du kan också läsa mer, anpassa eller bidra själv på GitHub.
Martin Modigh Karlsson
Martin Modigh Karlsson startade Bridget 2015. Innan det jobbade han med utbildning och kommunikation på myndighet och gymnasieskolor. Han är grym på att se företags potential och hur kommunikation kan hjälpa dem att både växa och öka sin försäljning. Han är också ganska bra på att fynda kameror och optik på eBay.