Maria Petersson är ny copy på Bridget! Efter flera år som journalist då hon främst arbetat som skrivande reporter och som radioproducent har hon landat hos oss. Maria är en vass skribent som har lätt för att skriva om olika ämnen, hon har ett öra för vad som svänger och är bra på att inte krångla till formuleringar i onödan. Så vad kan journalisten lära dig om att skriva content?

Hej Maria! Vad tycker du är det viktigaste när man ska skriva i företagets blogg eller på sociala medier?

– Hej! Jag tycker att man ska tänka på vem det är som läser – såklart. Om man har en tendens att sväva iväg och börja rabbla en massa fackspråk i sina texter kan man gott sätta upp en bild på den tilltänkta läsaren och skriva till hen. Det är ett klassiskt radioknep för att behålla rätt ton i sitt tilltal trots att man står flera timmar helt själv i en studio.

Ok. Smart. Vad har du mer för tips?

– Några grejer som är viktiga när man skriver en nyhetsartikel går absolut att applicera även på en bloggpost.

Tips 1. Ska du skriva om något krångligt och du vet inte var du ska börja? Skriv rubriken. Då tvingar du dig själv att sortera ut vad som faktiskt är det viktigaste. Sedan börjar du skriva om just det.

Tips 2. Vinkel kan klinga negativt, men alla texter behöver vara fokuserade på någonting – det är vinkeln. Den här texten till exempel, här fokuserar vi på hur du kan ta hjälp av journalistiska knep för att bli en mer vässad skribent – men jag har ju massor att berätta om hur du bör tänka när du spelar in en podd. Men det får vi ta i en annan text. Här fokuserar vi, det vill säga vinklar, på skrivandet.

Tips 3. Slutligen vill jag slå ett slag för läsbarhet. Skriv alltid ut förkortningar och skriv hyfsat korta meningar. Ögat ska inte behöva haka upp sig. Blanda inte ihop svenska och engelska, omformulera dig ifall du inte kommer på ett bra svenskt ord.
Exempel:
Musiken fadeas. Det fungerar bra i talspråk, men blir konstigt när du skriver det. ”Musiken tonas ut” fungerar bättre.

Bonustipset: Och just det, mitt sista och bästa tips, vilket främst gäller om du skriver för någon annan: våga vara dum! Ställ alla frågor för att förstå vad du ska skriva om, för om inte du fattar kommer du inte kunna skriva på ett tydligt sätt och då kommer inte dina läsare att förstå heller. Onödigt krångliga texter gör ingen glad – skriv rakt!

Ja du märker ju, jag skulle kunna prata länge och väl om det här, men vi får tänka på vinkeln och läsbarheten och avrunda.

Det blev ganska långt det här.

Ja, det är jag egentligen emot. Jag gillar korta texter. Men let a girl njuta av att bryta sina egna skrivregler ibland 🙂 🙂 🙂 🙂