Det är en morgon mitt i veckan på ett av branschens ledande företag, med prestigefyllda projekt runt om i hela världen. I ett av göteborgskontorets konferensrum har en grupp projektledare, key account-managers och allehanda mellanchefer samlats för ett av flera återkommande veckomöten. Denna gång har man just upptäckt att mötet saknar både agenda och sammankallande. Istället för att gruppen skingras för vinden i brist på mötespunkter kommer någon på en idé.
”Kan vi inte tillsammans kolla hur vår webb ser ut? Det som står där är ju vad framtida kunder och medarbetare får veta om oss inför ett första möte?”
Gruppen upptäcker nu att de projekt marknadsavdelningen valt att lyfta fram inte alls ligger i linje med de mål och strategier företaget beslutat om och som resten av företaget arbetar efter. Skumt. Sedan läser gruppen med ökad förvirring sidan med rubriken ”Om oss”. De leds vidare av underrubriker som ”Historia”, ”Mission och vision” och ”Vår kultur”. När alla läst färdigt sitter de tysta. Någon bryter tystnaden:
”Är det någon som känner igen sig det minsta?”
Based on a true story
Den här skräcknovellen bygger på verkliga händelser och det riktigt halloween-läskiga är att det kan hända dig också… Vi har skrivit ett antal om oss-sidor och beskrivande texter, både åt kunder och åt egna företag. Vi vet, det kan vara knepigt. Särskilt knepigt är det att skriva för sin egen organisation, det är lite som att skriva det personliga brevet i en platsansökan. Lätt att få skrivkramp och lätt att fastna i floskler. När jag skriver för kunder är utmaningen annorlunda. Dels ligger den i att hitta det där som kommunicerar företagets själ och på ett inte för skrytsamt sätt lyfter fram alla fördelarna, och dels i att alla beslutsfattare ska vara överens om det som står där. Just den sista biten kan vara anledningen till att många om oss-sidor är påfallande tråkiga och intetsägande. När alla drar åt olika håll och i olika bromsar finns en stor risk att resultatet blir urvattnat.
Hos många företag jag arbetat med är om oss-sidan lite bortglömd, andra texter som skulle kunna ge ett intryck av avsändaren går direkt på den vara eller produkt man vill sälja. De här texterna är ofta antingen hämtade ur årsredovisningen eller har tagits fram i en hast i slutet på Arbetet Med Den Nya Webben. Just om oss-sidor kan dock visa sig vara en överraskande välbesökt sida. Inte minst därför att den – om den är rätt gjord – dyker upp för de som söker information om företaget. Eftersom det fortfarande finns många tråkiga om oss-sidor där ute, frikopplade från företags och organisationers själ och hjärta tänkte jag sträcka ut en hand och bena ut några frågor som kan vara till hjälp för att ta fram ett vassare och sannare innehåll.
Vem besöker er om oss-sida och varför?
Det näst enklaste svaret på frågan är ”alla med ett djupare intresse av er” (det enklaste svaret är alltid ”det beror på”). På en om oss-sida förväntar man sig att få reda på mer och annat om företaget än om produkter/tjänster och allmänna villkor. En besökare kan vilja veta ert varför, eller åtminstone varför hen ska lita på just er. Givet besökarens något fördjupade intresse för er är det en potentiell ambassadör vi får föreställa oss. Det kan handla om en potentiell investerare eller aktiespekulant, som vill bilda sig en uppfattning om företaget och framtiden; en presumtiv anställd eller praktikant som vill veta mer inför en spontanansökan eller intervju för en utannonserad tjänst; en journalist som letar information eller material till en faktaruta; eller en kund som står inför ett större beslut.
Om vi antar att dessa fyra kategorier utgör en stor del av besökarna på er om oss-sida, lyfter ni fortfarande fram rätt saker där eller behöver ni ta en extra funderare?
Hur uttrycker sig andra? Eller: jakten på destillerad framgång
Jag utgick från Veckans Affärers lista på Sveriges 500 största företag från förra året och tog de tio översta företagen som hade en svenskspråkig om oss-sida. Jag rensade bort företagsnamn, produkter och tjänster, vanliga och icke meningsbärande ord som ”att”, ”till”, ”och” och så vidare. Sedan sorterade jag orden efter förekomst. Det första som slog mig var hur toppen såg ut innan nästa rensning av ord. På enbart de tio företagens sidor används ordet vår/vårt/våra hela 198 gånger. Vill man lära av de framgångsrika företagen finns här en första insikt om tonen de använder, här kan man vara lite mer bombastisk än på övriga sidor. Det säger också att tempus, kanske föga förvånande, är 1:a person plural genomgående på den här typen av sidor. Det är ”vår historia”, ”vår vision”, ”vårt företag”, ”våra kunder”, ”våra anställda”, ”våra produkter”, ”vår värld” och så vidare.
De vanligaste värdebärande orden är, från ”innovation” (32 förekomster) till ”samhället” (13 förekomster).
När jag fått den här listan på ord kunde jag inte motstå frestelsen att försöka sätta samman en generisk text där alla topporden användes. Lite som ett bingo. Varsågod att klipp ut och ta med hem om du vill använda den!
Generica AB
Om oss
Världen har utvecklats till ett globalt informationssamhälle där olika media spelar en allt större roll i våra liv. Vi på Generica AB erbjuder innovationer och tjänster till våra kunder på en global marknad. Tack vare vår historia och våra duktiga leverantörer är vi särskilt väl rustade att fortsätta arbetet med vår hållbarhetsvision. Våra viktiga värderingar är vad som styr oss, tillsammans med och grundat i en finansiell trygghet. Som arbetsgivare gör vi allt för att du ska kunna ta steget i din karriär och hjälpa oss att fullfölja vår mission, med skogen och samhället i fokus.
”Hur långt måste jag skriva?”
Alla gymnasieelevers favoritfråga, hur långt ska det vara egentligen? Min snabba frekvensanalys ger vid handen att den genomsnittliga om oss-sidan hos Sveriges tio mest framgångsrika företag är 640 ord lång. De allra flesta har ett menyalternativ som är just ”om oss”. Några har placerat om oss i footern istället för i huvudmenyn.
Se på er webb med nya ögon – en besökares ögon! – och ge era kanske mest bortglömda texter lite kärlek. Och om budskapen liknar mitt klipp och klistra-exempel ovan för mycket kanske ni ska låta dem gå på remiss en gång till för att sticka ut och nå fram till en läsare.
Lycka till!
Den här texten publicerades ursprungligen som en krönika hos våra vänner på KNTNT och hade då titeln Kolla in er ”Om oss” – andra gör det!
Martin Modigh Karlsson
Martin Modigh Karlsson startade Bridget 2015. Innan det jobbade han med utbildning och kommunikation på myndighet och gymnasieskolor. Han är grym på att se företags potential och hur kommunikation kan hjälpa dem att både växa och öka sin försäljning. Han är också ganska bra på att fynda kameror och optik på eBay.