Poddar har på tio år gått från att vara ett udda format för de specialintresserade till att bli vardagsmat för gemene man. Att lyssna på podd är lika enkelt som att lyssna på musik och idag är det snudd på mer obskyrt att lyssna på ”vanlig radio”. Framförallt om radion konsumeras via FM-bandet.
Att dra igång en podcast kan kosta i princip vad som helst. Viss uppstartskostnad kommer det att bli eftersom du behöver viss utrustning, signaturmelodi och poddomslag. Sedan kommer kostnaderna bero på planeringstid, inspelning, efterbearbetning och redigering – och marknadsföring.
Flera svenska myndigheter har satsat på poddar för att nå ut till sina målgrupper. Vissa poddar kostar inte mer än personalens vanliga tid och lön, medan andra lägger ner desto mer. En av dem som satsat absolut mest, åtminstone monetärt räknat, är Kriminalvården. Det uppmärksammades av Medierna i P1 som konstaterade att Kriminalvården lagt ca 129 000 kr per avsnitt och totalt 3,5 miljoner kronor på senaste säsongen av sin podd Utan att passera gå. En av anledningarna till satsningen är att Kriminalvården vill locka fler till branschen, och jobbar brett och långsiktigt för att nå ut till nya grupper. Utan att passera gå har hamnat i topp på poddtoppen, mycket tack vare den stora marknadsföringsbudgeten (som är inräknad i poddens totala kostnad). Kicki Wallmo, enhetschef kommunikationsavdelningen på Kriminalvården, förklarar i Medierna i P1 att de är nöjda med investeringen i marknadsföringen eftersom det hjälpt dem att nå ut.
– Hade vi inte gjort den här distributionen hade vi inte hamnat etta på poddtoppen och då hade det bara blivit en kostnad, säger Kicki Wallmo i programmet.
Oavsett om du har flera miljoner att genomtänkt boosta din poddsatsning med, eller om du håller en stram budget finns det ett par steg som alla poddmakare bör gå igenom.
Här kommer en checklista för alla som planerar att dra igång en arbetsrelaterad podcast.
Hur ska du tänka om du vill starta upp en podd för företaget?
Vad är poddens mål?
Först och främst bör du fundera på vad ni vill uppnå. Vad är målet med podden? Ett tydligt mål gör det lättare att hålla styrriktning, men det blir även lättare att vara överens med kollegor och chefer när podden ska utvärderas. Ofta är podden en kvalitativ satsning som ger awareness kring ert varumärke i rätt målgrupp, och då kan endast antal lyssnare bli ett intetsägande mätetal.
Vem ska lyssna?
Vad har ni för målgrupp? Tänk ut vilka ni faktiskt vill nå och vad som krävs för att de ska vilja lyssna. Gruppen lastbilschaufförer lyssnar troligtvis gärna på arbetstid, medan förskolelärare inte har den möjligheten. Vad gör dina lyssnare under tiden de lyssnar? Vad ska de få ut av lyssnandet?
Plan och innehåll?
Vad ska podden handla om? Vem ska prata om det? Ska det vara en intervjupodd, en interaktiv podd, dramatiserad podd osv. Håll det specifikt och gör upp en lista för åtminstone 10 avsnitt. Hur långa avsnitt och hur ofta ska avsnitten släppas? När kan ni i så fall spela in dem? Den här punkten är egentligen inte en punkt, den är mycket större än så. “Innehåll” ska du givetvis jobba med kontinuerligt med för varje avsnitt.
Tänk på uspen!
Vad lyfter just er podd? Är det ämnet, deltagarna, formen? Här är det bra att spela djävulens advokat och vara hård mot sig själv, utan att helt tappa självförtroendet förstås. Men vad är det som gör att lyssnarna ska välja er podd?
Saker du behöver för att kunna göra din podcast:
Utrustning
Du behöver en mikrofon av hygglig kvalitet. Du behöver inte köpa den dyraste, de kan faktiskt vara *för* bra för ditt ändamål. En riktigt bra mikrofon kan fånga upp för mycket av de rumsliga ljuden, och passar bättre i en påkostad studiomiljö.
Varje person som pratar i podden bör ha en egen mikrofon. Enklare mikrofonmodeller går oftast att plugga rätt in i din dator eller mobil, men om du ska koppla in två eller fler mikrofoner blir det snäppet mer avancerat. En enkel lösning är att alla medverkande har en mikrofon som är inkopplad i deras egen dator eller telefon. Sedan samlar du ljudfilerna och synkar dem i ett redigeringsprogram.
Behöver du spela in på distans? Inga problem rent teknisk – men tänk på att ett samtal oftast blir mycket bättre om ni ses IRL. Om ni spelar in på distans kan ni åter igen ha varsin mikrofon och spela in på varsitt håll och ändå prata med varandra över till exempel Teams eller Zoom.
Ljudredigering
Du behöver kunna redigera ljudfilerna. Det finns gratisprogram som Audacity och Anchor som kan fungera bra till en början, men det går att avancera till Garageband, Logic och Pro Tools.
Lokal och ljudmiljö
Du är ute efter ett “torrt” ljud. Det ska inte vara kylskåpssurr, AC-brus eller pratande kolleger i bakgrunden. Det försämrar ljudkvaliteten och det blir svårare att klippa i ljudfilerna. Det låter inte heller särskilt proffsigt. Små rum med mycket textilier i är bra, det är därför många hemmainspelare har sitt ljudbås i garderoben.
Podcastplattform
Det är inget måste att ha en podcastplattform, men en del väljer att använda dem eftersom det oftast ingår inspelningsprogram, hjälp med distribution, lite möjligheter till marknadsföring och ibland även videoinspelning för din podcast. Exempel är: Spotify for Podcasters (där populära Anchor numer ingår) och svenskstartade Acast.
Vinjettmusik
Podden behöver en signaturmelodi, en vinjett. Skapa en egen melodi, betala en musiker, eller ta hjälp av ljudbibliotek eller AI. Det finns många ljud som du kan köpa för en billig peng, och ibland till och med gratis. Använd ditt nyligen inskaffade ljudredigeringsprogram för att klippa ner, eller klippa ihop, poddens vinjett.
Klipp-musik eller bumpers
Bumpers är kortare utsnitt ur vinjetten eller annat ljud som är bra att använda när du byter ämne eller vill markera något särskilt i avsnittet. Det används flitigt i poddar och radioprogram – lyssna efter ljuden så hör du dem ofta.
Poddomslag
Skapa ett unikt omslag för din podd. Det är omslaget som dyker upp när lyssnarna söker på din podd, och det är omslaget som syns i mobilen (eller datorn) när de lyssnar. Det är även perfekt att använda i marknadsföring på sociala medier. Det är viktigt för poddens trovärdighet att omslaget ser bra ut och lirar med företagets grafiska profil. Du behöver ett omslag för själva serien, och sedan ett omslag som passar varje avsnitt. Det här kan en grafiker hjälpa till med, antingen för varje avsnitt eller som mallar som är lätta att använda.
Det är många bitar som behöver falla på plats – och då har vi inte ens kommit till själva innehållet i podden. Det behöver inte vara svårt att göra en podcast, men det gäller att göra sitt förarbete för att det ska bli bra. Med ett bra team och en bra producent blir det enklare att träffa rätt.
Maria Petersson Jonson
Maria är vår copy och webbutvecklare med bakgrund som journalist och radioproducent. Hon har bland annat rattat P3, jobbat på GP och marknadsfört för Göteborgs Stadsteater.