För att nå fram med vissa budskap måste mottagaren få hjälp att förstå, på riktigt. Om du inte när fram kan det bero på att du inte lyckats sätta dig in i deras sätt att tänka, men det kan också bero på att du själv inte förstått, på riktigt.
Alan Alda, känd från M*A*S*H, West Wing, en handfull Woody Allen-filmer och mängder av vetenskapsprogram på tv, har formulerat The Flame Challenge – Explaining science to an 11-year-old. När Alda var gästredaktör på tidningen Science berättade han i förordet om sin fascination för naturvetenskap, men hur hans nyfikenhet fick en törn i elvaårsåldern på grund av en trist pedagogisk insats. Han beskriver hur han tänkt i dagar på lågan i toppen på ett ljus.
Vad händer där, vad ÄR en låga? frågade han sin lärare.
– It’s oxidation.
Även om det är korrekt, så räckte inte svaret riktigt för Alda och det uppmuntrade inte heller till vidare nyfikenhet från hans sida.
Den äldre Alan Alda har återkommit till händelsen i klassrummet. Han berättar att han börjat inse att en väldigt viktig del av vetenskap som verksamhet är att kunna kommunicera vetenskap. Han arbetar därför på olika sätt för att hjälpa forskare att bli bättre att nå ut med sin forskning.
Han avslutar sin text i tidningen Science med en utmaning till världens främsta forskare (eller åtminstone till läsare av en av de främsta forskningspublikationerna):
Would you be willing to have a go at writing your own explanation[…] – I’m 11 years old and looking up at you with the wide eyes of curiosity. What is a flame? What’s going on in there? What will you tell me?
Från låga till klimat
Ett hundratal antog hans utmaning då, och den har sedan fortsatt med en ny fråga varje år. Bidragen som kommer in bedöms av tusentals elvaåringar runt om i världen, som sedan utser två vinnare. Frågorna och deras vinnande bidrag sedan den ursprungliga om eld:
- 2012: What is a Flame?
- 2013: What is Time?
- 2014: What is Color?
- 2015: What is Sleep?
- 2016: What is Sound?
- 2017: What is Energy?
- 2018: What is Climate?
Alda Center berättar att i snitt antar 360 forskare och lärare utmaningen varje år – och deras förklaringar är fascinerande! Men visst finns här någon lärdom att hämta även för de av oss som inte har forskarambitioner eller undervisar på mellanstadiet?
Alda Center berättar att i snitt antar 360 forskare och lärare utmaningen varje år – och deras förklaringar är fascinerande! Men visst finns här någon lärdom att hämta även för de av oss som inte har forskarambitioner eller undervisar på mellanstadiet?
Jaja, förklara så barn förstår, det har vi hört förr
Javisst. Men pröva!
Förklara vad årstider är för ett barn.
Förklara för en jämnårig hur bankerna skapar pengar.
Pröva att förklara din produkt eller tjänst så att en elvaåring förstår.[1]
Det sista är din utmaning. Min erfarenhet är att det är när man försöker förklara och förklara igen för andra som man verkligen förstår själv. Och jag tror att om vi anammar The Flame Challenge i styrelserum, arbetslag, grupper och team så kommer vi upptäcka nya saker som hjälper oss framåt. Saker vi krånglar till i onödan. Saker vi tar för givet att våra kunder, medarbetare eller klienter förstår. Saker vi tar för givet att vi själva förstår, men kanske egentligen inte greppat fullt ut.
Disclaimer: Reklam till barn ↩︎
Den här texten publicerades första gången 2018 på KNTNT Magasin
Martin Modigh Karlsson
Martin Modigh Karlsson startade Bridget 2015. Innan det jobbade han med utbildning och kommunikation på myndighet och gymnasieskolor. Han är grym på att se företags potential och hur kommunikation kan hjälpa dem att både växa och öka sin försäljning. Han är också ganska bra på att fynda kameror och optik på eBay.