Tidigare i år så gick vi över till att skriva nästan allt vårt innehåll i ren text och Markdown. Det gäller både intern text och innehåll till våra kunder.

Det går snabbt att skriva i Markdown, tar högst en kvart att lära sig, och hjälper oss att fokusera på innehållet före formatet.

Markdown går att skriva i vilken text-editor som helst, från Windows Notepad.exe, macOS TextEdit till min gamla favorit emacs. Vi tittade runt på flera editorer innan vi bestämde oss för iA Writer.

Varför iA Writer?

Enkelhet var vårt första kriterium. Vi skriver ibland hela dagarna, och vår första reflex i möten, samtal och vid inspiration är att öppna ett nytt eller gammalt dokument och skriva några rader.

Enkelhet betyder också lättviktigt. Det måste gå snabbt att starta editorn och öppna dokument. Det skall heller inte spela någon roll hur många dokument man har öppna samtidigt. Det skall gå snabbt ändå.

Snygg design var vårt andra kriterium. Det här är ett av våra främsta arbetsredskap och det är mycket roligare att arbeta i något som är snyggt och fungerar än dess motsats.

iA Writer gör inte anspråk på att vara heltäckande när det gäller design. Utvecklarna har tydliga åsikter om vad som är snyggt och funktionellt och har inte brytt sig om att släppa funktionalitet för att ändra editorns utseende.

Vi håller med dem. iA Writer är snyggt och det finns inga skäl att krångla till det med en massa onödig valfrihet.

Lokal lagring är också viktigt för oss. Vi gillar inte att bli tvingade att använda en specifik molntjänst.

Det är fantastiskt när det är lätt att integrera en mjukvara med andra tjänster, men om integrationen inte är ganska heltäckande så är det bättre med gammal hederlig lagring på hårddisken. Vi sköter molnlagring separat.

Templates-funktionalitet är en praktisk funktion i editorer som är inriktade på, eller förstår, Markdown. iA Writer har i dagsläget funktionalitet för export till HTML, PDF och Microsoft Word (.docx).

Det är relativt enkelt att skriva templates för att formatera exporterad text i de olika formaten. Templates skrivs i HTML och CSS.

I väntan på den perfekta editorn

Det är dumdristigt att vara rättrogen evangelist i IT-svängen. Den lösning som är bäst idag kan helt ha tappat fattningen ett år in i framtiden, och en av de bästa sakerna med att vara ett kod-kunnigt företag i programmeringens tidevarv är att det alltid går att hitta något nytt kul bland de mer än 64 miljoner projekten på github.com.

Så vi gillar iA Writer och vi tänker fortsätta använda det… i alla fall tills vi hittar något bättre eller utvecklar det själva.